Ziua Mondială a Teatrului, 27 martie

Teatru

După doi ani în care Ziua Mondială a Teatrului a fost sărbătorită în mediul online, din cauza restricțiilor epidemiologice, teatrul redevine un spațiu central al comunității, în care publicul și cei de pe scenă se bucură împreună de spectacole.

Instituțiile din subordinea Ministerului Culturii organizează, anul acesta, evenimente care pun în prim plan sărbătoarea Thaliei, și ne invită la spectacole, expoziții sau întâlniri cu autori.

„Teatrul, indiferent de forma pe care o îmbracă, este parte a vieții cetății, una dintre artele care ne poartă cu ușurință prin toate stările, ne educă și ne îmbogățește constant. Astăzi este în sărbătoare și vreau să ne oprim pentru o clipă ca să-i conștientizăm valoarea, să apreciem efortul depus pentru noi de truditorii din fața sau de dincolo de cortină și să ne bucurăm că, în aceste vremuri complicate, încă avem posibilitatea să ne bucurăm de un spectacol de teatru. La mulți ani regizorilor, scenografilor, actorilor, mașiniștilor și tuturor celor care au grijă ca magia să fie prezentă în viața noastră!”, a declarat Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Ziua Mondială a Teatrului se sărbătorește, anual, la data de 27 martie, începând din 1962, când a fost redactat primul mesaj al evenimentului de către Jean Cocteau. De atunci, în fiecare an, o personalitate importantă a lumii este invitată să compună acest mesaj, anul acesta mesajul aparținându-i lui Peter Sellars, regizor de teatru și operă, director de festival.


Evenimente dedicate Zilei Mondiale a Teatrului


  • Teatrul Maghiar de Stat Cluj organizează duminică 27 martie:

– Vizită în culise, la orele 13:00 și 15:00. Vizita ghidată de actorii Teatrului este gratuită și se va face pe baza înscrierii la adresa de e-mail eva.marton@huntheater.ro. Grupele sunt așteptate, la ora stabilită, în foaierul de la parter. Termenul limită pentru înscrieri: vineri, 25 martie.  RékaCsutak, RóbertLaczkó Vass.

– Ora 18:00, VERNISAJ EXPOZIŢIE: PO8ZTER – Expoziție cu afișele teatrelor maghiare din Transilvania, care prilejuiește întâlnirea, în premieră, dintre 8 graficieni cu stiluri și viziuni diferite, prin intermediul afișelor mai multor teatre din Transilvania (Levente Benedek, Botond Burus, Zsolt Ercsei, István Hodgyai, Emőke Kiss, Hajnalka László, László Németh, Ferenc Wanek). Expoziția va fi vernisată de AndrásVisky, director adjunct artistic al Teatrului și va avea loc în Foaier

– Ora 19:00, în Sala Mare, are loc spectacolul Eugéne Ionesco: MACBETT, în regia lui Silviu Purcărete.

  • Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova organizează, special pentru a celebra această zi, trei evenimente de înaltă ținută artistică:

– Ziua Mondială a Teatrului va debuta însă la ora 11:00 în Sala „I.D. Sîrbu” cu un eveniment dedicat marelui actor Valer Dellakeza cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani, într-o întâlnire emoționantă găzduită de criticul de teatru Marina Constantinescu.

– Instalația performativă ZIUA HEKTOMERON, un proiect recent premiat de către Senatul UNITER la care și-au adus contribuția 100 de regizori din 100 de țări va fi difuzat online de la ora 12:00 p.m. pe website-ul proiectului, www.hektomeron.com.

Inspirat din Decameronul lui Giovanni Boccaccio, proiectul HEKTOMERON a început în plină pandemie, la jumătatea lunii ianuarie a anului 2021. Timp de 100 de zile, pe website-ul proiectului, a fost difuzat în regim de livestreaming, din Sala Studio a teatrului, câte un episod al acestui demers, fiecare reprezentând practic una dintre poveștile din Decameron. La data de 21 iunie 2021 au fost prezentate publicului toate aceste episoade, într-un maraton teatral unic în lume. Spectatorii au urmărit direct din Sala Mare „Amza Pellea” a teatrului toate cele 100 de episoade ale Hektomeronului.

– Tot online, de data aceasta pe pagina de facebook a teatrului, se va transmite în regim de live streaming premiera spectacolului Noua Ordine Mondială/ New World Order de Harold Pinter în regia Tetianei Shelepko, artistă ce a reprezentat Ucraina în proiectul HEKTOMERON. Tetiana Shelepko lucrează chiar în aceste zile la un performace ce se va desfășura în Kiev, în singurul teatru de limbă engleză din Ucraina, transformat în aceasta perioadă în adevărat buncăr pentru artiștii independenți de aici.

  • Actori ai Teatrului Naţional din Bucureşti din generaţii diferite vor fi pe scenă, în toate sălile teatrului, antrenaţi în spectacole din repertoriul curent, dar şi în alte evenimente programate la această dată.

– Ora 19:00, Sala Studio – „Micul infern”, de Mircea Ștefănescu în regia lui Mircea Cornişteanu

– Ora 19:00, Sala Mică, de la ora 19.00 – „Fetița soldat”, de Mihaela Michailov, în regia tinerei Silvia Roman.

– Ora 19:30, Sala Pictura, se joacă „Stupid Fucking Bird”, de Aaron Posner.

– Ora 20.00, Sala Ion Caramitru – „Dineu cu proşti”, de Francis, în regia regretatului Ion Caramitru

– Ora 20.00, Sala Atelier – „Anonimul veneţian”, regizat de Ion Caramitru, spectacol longeviv, care a depăşit de curând 150 de reprezentaţii.

ONLINE se va difuza conferinţa dramaturgului Matei Vişniec, cu titlul „Teatru şi jurnalism” (influenţe reciproce), susţinută în 2016, în cadrul programului „Conferinţele Teatrului Naţional”. Conferinţa va putea fi urmărită pe canalul de Youtube al TNB între orele 10:00 şi 22:00.

În dimineaţa şi pe parcursul zilei de 27 Martie vor avea loc alte câteva manifestări coproduse sau doar găzduite de Teatrul Naţional. De la ora 12.00, Foaier etaj I (TAPISERIE) , la Sala „Ion Caramitru” va avea loc lansarea monografiei „Viață și Teatru, Teatru și Viață”, consacrată marelui actor Constantin Dinulescu, apărută la editura „Ecou Transilvan” din Cluj-Napoca. Autorul cărţii este jurnalistul şi scriitorul Ion Moldovan. Prezintă: criticii Irina Margareta Nistor și Ileana Lucaciu.

– De la ora 11.00, în Sala Studio, actorul Dan Puric, prezintă spectacolul-conferință, intitulat „M-am întors”, organizat de Agenția de impresariat SPECTACULIS, care este şi un one man show în maniera specifică acestui actor.

– La Sala Media, de la ora 11:00, va avea loc unul din îndrăgitele spectacole ale Teatrului Naţional pentru Copii Abracadabra, proiect coprodus împreună cu TNB de peste 20 de ani (mai exact 21, câţi va împlini în Duminica Floriilor!). Spectacole susţinute de Magicianul Poveştilor, aşa cum îl cunosc copiii pe actorul Marian Râlea, împreună cu echipa sa.

– Tururile ghidate, gratuite, sunt programate de la orele 15:00 şi 17:00 (detalii pe site-ul teatrului, www.tnb.ro).

– Ora 18:30, Sala Media, un spectacol independent găzduit de TNB, „Cuvântul care mă însoțește” – muzică şi poezie (din lirica lui Julian Gamentz), va fi susţinut în scop caritabil, de Irina Movilă, actriţa Teatrului Naţional, acompaniată de Andrei Cavassi cu violoncelul său.

Cei doi artişti vă invită la o călătorie a sufletului prin acest timp al iluziei și deziluziei, al putinței și neputinței, al dragostei și urii, al războiului și păcii. Sumele încasate urmează a fi donate în beneficiul refugiaților ucrainieni.

  • Teatrul Muzical Ambasadorii celebrează Ziua Mondială a Teatrului pe scena Operei Naționale București cu spectacolul pentru copii „Cutiuța Muzicală – Aventurile Pălăriei Fermecate”, Evenimentul are loc în foaierul Operei, sâmbătă și duminică, de la ora 11:00.

„Cutiuța Muzicală”, unul dintre cele mai de succes proiecte muzicale din România dedicate copiilor, revine în atenția publicului cu primul spectacol de musical, „Aventurile Pălăriei Fermecate”. Cochețica, Rufus, Șoricelul, Broscoiul sau Șoricica sunt doar câteva dintre îndrăgitele personaje care îi vor încânta pe cei mici.

  • La Naționalul ieșean au loc două spectacole ale Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și o sesiune de autografe în prezența lui Matei Vișniec, cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului și Zilei Unirii Basarabiei cu România

Cele două spectacole vor fi jucate în cadrul proiectul ReUniuni Teatrale și sunt dedicate zilei de 27 martie, când este sărbătorit teatrul la nivel mondial și când se împlinesc 104 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

– 26 martie, de la ora 19:00, la Sala Mare va avea loc spectacolul „Hamlet în sos picant” după Aldo Nicolaj, în regia lui Alexandru Cobuz.

– 27 martie, de la ora 19:00, tot la Sala Mare, se va juca spectacolul „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal”, de Matei Vișniec, în regia lui Cristian Hadji-Culea. Premiera spectacolului a avut loc anul trecut, iar deschiderea din toamnă a „Reuniunilor Teatrelor Naționale Românești” de la Chișinău a fost făcută cu acest spectacol.

Tot pe 27 martie, de la ora 18:00, în foaierul Teatrului Național Iași, publicul va avea ocazia să-l întâlnească pe scriitorul Matei Vișniec, la o ședință de autografe. Evenimentul este organizat cu prilejul recentei apariții editoriale, volumul „Un secol de ceață”, în parteneriat cu Editura Polirom și Cărturești.

 

Ministerul Culturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *