Simularea examenelor naţionale din anul şcolar 2021 – 2022

Pregătirea examenelor de la finalul învăţământului gimnazial şi liceal, organizată la nivel naţional de Ministerul Educaţiei în anul şcolar 2021 – 2022, a început luni, 28 martie, cu simularea probei scrise de Limba şi literatura română din cadrul examenului naţional de bacalaureat 2022.

Potrivit informaţiilor furnizate de inspectoratele şcolare judeţene (ora de referinţă: 16:00), la această probă au fost prezenţi 119.486 de elevi din cei peste 150.000 de elevi înscrişi la începutul anului şcolar curent în clasele a XII-a/zi şi a XIII-a seral/frecvenţă redusă.

Pentru tentativă de fraudă au fost eliminaţi 8 elevi.

Calendarul probelor programate în zilele următoare:

  • 29 martie 2022: proba E)c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului

  • 30 martie 2022: proba E)d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării

  • 31 martie 2022: proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă.

Comunicarea rezultatelor va avea loc în data de 14 aprilie 2022.

Disciplinele la care se organizează simularea probelor scrise ale examenului naţional de bacalaureat 2022 sunt: limba şi literatura română, limba şi literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale), matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare şi comunicare, psihologie, economie, sociologie şi filosofie.

Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Probele încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor aprobate de minister.

Obiectivele urmărite prin organizarea simulării sunt familiarizarea elevilor cu rigorile unei examen real şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevi la finalul studiilor gimnaziale/liceale. Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situaţii în parte, scopul fiind îmbunătăţirea performanţelor şcolare.

Notele obţinute nu se trec automat în catalog. Prin excepţie, în baza unei cereri scrise, depusă de elevi, se poate aproba consemnarea acestor note în cataloage. Informaţii suplimentare despre simularea examenelor sunt publicate pe site-ul Ministerul Educaţiei, în timp ce subiectele şi baremele se publică zilnic, la ora 15:00, aici http://subiecte.edu.ro/2022/simulare/simulare_bac_XII/.

Sorin Mihai CÎMPEANU, Ministrul Educaţiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *