Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre ale UE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa luni, 21 martie 2022, la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe/CAE, care se va desfășura la Bruxelles.

Principalele subiecte de pe agendă sunt: cele mai recente evoluții ale situației de securitate din regiunea Mării Negre generate de agresiunea rusă ilegală asupra Ucrainei, precum și identificarea modalităților prin care UE poate acorda un sprijin imediat și substanțial pentru R. Moldova, în cadrul unui schimb de opinii cu ministrul afacerilor externe al R. Moldova, Nicu Popescu. Pe agenda reuniunii figurează, de asemenea, și ultimele evoluții privind situația din Mali.

În marja CAE se va desfășura și reuniunea comună a miniștrilor afacerilor externe și miniștrilor apărării din statele membre UE (în format jumbo), în cadrul căreia se are în vedere discutarea și adoptarea documentului fondator al Busolei Strategice a UE.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu, alături de alți omologi din state membre UE, va participa la un mic dejun informal de lucru cu ministrul de externe al Republicii Macedonia de Nord, Bujar Osmani.

Discuția privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, are loc pe fondul ultimelor evoluții din teren, care arată o tendință tot mai îngrijorătoare – atacurile repetate asupra civililor și țintelor non-militare, adâncirea crizei umanitare și  desfășurarea de campanii susținute de  propagandă de război și dezinformare.

Având în vedere aceste circumstanțe, ministrul de externe Bogdan Aurescu va susține necesitatea concentrării acțiunii UE asupra măsurilor care ar putea avea un efect concret și imediat în teren, precum sprijinirea tuturor eforturilor de detensionare a situației și de protejare a civililor prin crearea de coridoare umanitare sigure, continuarea sprijinului acordat Ucrainei, gestionarea situației umanitare și a fluxului de persoane care fug de agresiunea rusă. În acest context, oficialul român va reitera eforturile semnificative întreprinse și măsurile concrete adoptate de România în sprijinul refugiaților din Ucraina care vin în țara noastră, inclusiv prin hub-ul umanitar de la Suceava, operațional din  9 martie.

Totodată, ministrul afacerilor externe al României va reitera că, în contextul actual fără precedent, UE trebuie să reafirme perspectiva europeană a Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei.

În marja reuniunii va avea loc o discuție a miniștrilor europeni de externe cu ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu. Discuția are loc în urma propunerii României, într-un moment marcat de impactul deosebit de puternic al crizei din Ucraina asupra economiei și cetățenilor din Republica Moldova.

Discuția ar urma să se concentreze pe o mai bună înțelegere la nivel UE a nevoilor și provocărilor cu care se confruntă Republica Moldova în contextul invaziei ruse în Ucraina, reafirmarea aprecierii și sprijinului UE pentru eforturile Chișinăului de găzduire a refugiaților din Ucraina, precum și discutarea sprijinului suplimentar concret al UE pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova. În acest context, ministrul de externe român va evidenția demersurile active ale României de sprijinire a Republicii Moldova, în linie cu măsurile în sprijinul autorităților din Republica Moldova, propuse în scrisoarea comună transmisă recent împreună cu ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, către Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell și către comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, Olivér Várhelyi.

Ministrul român de externe va reitera sprijinul pentru perspectiva europeană a R. Moldova, subliniind că cererea de aderare a acestui stat la UE reprezintă un prim pas dintr-un proces laborios, și va exprima convingerea că demersul va reprezenta un stimulent suplimentar pentru R. Moldova în continuarea reformelor.

În cadrul mic-dejunului cu ministrul de externe al Republicii Macedonia de Nord, Bujar Osmani, discuțiile vor avea în vedere perspectiva europeană a acestei țări, inclusiv în lumina evoluțiilor recente din Ucraina, precum și identificarea de modalități de sprijin din partea UE în vederea continuării reformelor. Cu acest prilej ministrul de externe Bogdan Aurescu va sublinia importanța strategică a Balcanilor de Vest, mai ales în actualul context al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și va reitera importanța integrării europene a statelor din Balcanii de Vest. În acest context va reafirma sprijinul României pentru deschiderea cât mai curând a negocierilor de aderare a Republicii Macedonia de Nord și Albaniei la UE.

De asemenea, în cadrul reuniunii comune a miniștrilor afacerilor externe și miniștrilor apărării din statele membre UE pe tema Busolei Strategice, este vizată adoptarea documentului în perspectiva aprobării acestuia de către șefii de stat și de guvern la Consiliul European din 24-25 martie a.c.. Ministrul Bogdan Aurescu va sublinia contribuția importantă a acestui instrument în ceea ce privește consolidarea relației transatlantice și a complementarității UE-NATO. De asemenea, va evidenția contribuția Busolei la implementarea Strategiei Globale a UE, precum și la consolidarea capacității UE de gestionare a amenințărilor de tip hibrid și cibernetic. În contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, va sublinia rolul important al Busolei în consolidarea sprijinului UE pentru statele din Vecinătatea Estică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *