Procesul de spălarea banilor Voiculescu și cauzele confiscării bunurilor declarate inadmisibile de Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Curtea Europeană a Drepturilor Omului

În decizia sa în cauzele Voiculescu împotriva României (cererea nr. 493/15) și Camelia Rodica Voiculescu și alții împotriva României (nr. 502/15, 1559/15, 2836/15 și 2839/15), Curtea Drepturilor Omului a declarat în unanimitate cererile inadmisibile. Deciziile sunt definitive. Cauzele au vizat procesul lui Dan Voiculescu – un om de afaceri de seamă și fost politician – pentru spălare de bani și sechestru de bunuri considerate a fi fost venituri din infracțiuni de la fiicele sale și companiile pe care le deținea.

Reclamantul din prima cauză, Dan Voiculescu, este cetățean român, născut în 1946 și locuiește în București.

Reclamanții din a doua cauză sunt două cetățeni români, Camelia Rodica Voiculescu și Corina Mirela Voiculescu, și două societăți românești, Compania de Cercetări Aplicative și Investiții SA și Grupul Industrial Voiculescu și Compania SA. Primii doi reclamanți s-au născut în 1974 și 1975 și locuiesc. în Petrești (România) și respectiv București. Firmele solicitante au sediul in Bucuresti.
Dan Voiculescu este tatăl celorlalți doi solicitanți și proprietarul celor două firme solicitante. Este un om de afaceri proeminent și fost politician. În mai multe rânduri, în calitate de lider al unui partid politic, a făcut declarații în presă care au criticat, printre altele, Președintele României. Se presupune că, în 2014, Președintele României a declarat următoarele cu privire la viitorul proces al domnului Voiculescu:

„Nu este corect, și mai ales anticiparea că toată lumea așteaptă o condamnare. Ar putea fi foarte bine o achitare. Nu știu. Poate fi orice. Judecătorul este singurul care are toate elementele pentru a decide.”

Sursa: Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d