Din 22 martie intră în vigoare produsul paneuropean de pensii personale (PEPP)

European Union

Din 22 martie a.c. începe să se aplice Regulamentul privind produsul paneuropean de pensii personale, care a fost adoptat în 2019. Se dă astfel undă verde unui sistem voluntar și disponibil în întreaga UE, prin intermediul căruia cetățenii vor putea să economisească pentru pensie. Acesta va putea fi oferit de o gamă largă de întreprinderi financiare din întreaga UE. PEPP, care este o parte esențială a Planului de acțiune al Comisiei pentru consolidarea uniunii piețelor de capital, va fi disponibil în completarea sistemelor de pensii publice și ocupaționale, alături de sistemele de pensii private existente la nivel național.

Odată cu aplicarea acestui sistem, persoanele care economisesc pentru pensie vor avea mai multe posibilități de alegere și vor beneficia de avantajele unei concurențe sporite și de o transparență și o flexibilitate mai mari în ceea ce privește opțiunile de produse. Furnizorii de PEPP vor beneficia de o piață unică reală și de o distribuție transfrontalieră facilitată, care le va permite să pună în comun active și să creeze economii de scară.

În același timp, PEPP va contribui la canalizarea economiilor către piețele de capital și va aduce beneficii în materie de investiții și creștere economică în UE.

Mairead McGuinness, comisara pentru stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital, a declarat: Cu acest nou cadru pentru un produs paneuropean de pensii personale, oamenii vor avea mai multe opțiuni de a economisi pentru pensie și se vor bucura de garanții puternice în materie de protecție a consumatorilor. Venind în completarea pensiilor publice, PEPP răspunde nevoilor generației mai tinere de astăzi și le permite oamenilor să își planifice mai bine viitorul. Începând de astăzi, înregistrându-se o singură dată, furnizorii de pensii personale sunt în măsură să furnizeze PEPP oriunde în UE. Iar prin canalizarea economiilor către investiții pe termen lung, PEPP va contribui la stimularea creșterii economice în UE.

Context

Propunerea Comisiei din iunie 2017 privind PEPP face parte din Planul de acțiune al Comisiei pentru consolidarea uniunii piețelor de capital. Regulamentul privind PEPP a fost convenit și adoptat la 25 iulie 2019 cu scopul de a contribui la crearea unei piețe interne a pensiilor personale, sporind posibilitățile furnizorilor de a oferi produse de pensii personale la nivel transfrontalier și oferindu-le consumatorilor o alternativă competitivă de a economisi pentru pensie.

Sursa: Comisia UE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *