Chilia Veche devine Verde

Asociațiile MaiMultVerde și Împreună pentru Chilia au lansat proiectul „Chilia Verde”

Pe 15 aprilie, asociațiile MaiMultVerde și Împreună pentru Chilia au dat startul activităților dedicate protecției mediului în satul Chilia Veche. Peste 50 de localnici au participat vineri  la o amplă campanie de igienizare la nivel local, urmată de proiecția filmului documentar „Stăpânii apelor”.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Chilia Verde”, derulat de Asociația MaiMultVerde, în parteneriat cu Asociația Împreună pentru Chilia, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul este derulat la nivel local cu sprijinul Primăriei Chilia Veche.

Delta Dunării se confruntă cu probleme de mediu cu consecințe asupra calității vieții locuitorilor săi dar și a ecosistemelor naturale, aflate în pericol. Implicarea comunității locale și mai ales a tinerilor în procesul decizional local este vitală. Dar pentru a putea să caute soluții,  locuitorii au nevoie de cunoștințe teoretice și practice în domeniul mediului și activismului.

Proiectul „Chilia Verde”, derulat în perioada februarie 2022- martie 2023, are o latură educațională și de implicare civică și urmărește soluționare unor probleme de mediu prin implicarea comunității locale.

Astfel, în perioada următoare, partenerul local va organiza o cercetare legată de percepția locuitorilor față de problemele de mediu, precum și disponibilitatea lor de a se implica în rezolvarea acestora. Pe baza cercetării, echipa va realiza un suport de curs cu noțiuni de protecția mediului și de activare comunitară. 15 locuitori vor fi instruiți, iar unul dintre ei va fi angajat în cadrul proiectului.

Totodată, va fi realizat un plan de activare comunitară care va beneficia de un buget de 5.000 de Euro pentru implementarea soluțiilor de mediu identificate de localnici, cu sprijinul organizatorului comunitar.

În cadrul proiectului vor fi realizate și 10 proiecții de film documentar de mediu, urmate de dezbateri alături de echipa de proiect. Acestea vor fi primele proiecții de film organizate în comuna Chilia Veche.

Despre film

Stăpânii apelor (r. Jerome Fritel, Franța, 2019, 55’38″)

Sinopsis: „Aurul albastru”. Până în 2050, cel puțin unul din patru oameni va trăi într-o țară care suferă de lipsa de apă. Băncile, fondurile de investiții și fondurile speculative se grăbesc să investească miliarde de euro în orice are legătură cu apa, asigurându-și monopolul asupra acestei resurse și amenințând accesul la apă. Este o bătălie ideologică, politică, de mediu și, desigur, economică, iar soarta a aproape 10 miliarde de locuitori din întreaga lume depinde de rezultatul acesteia.


Proiect derulat de Asociația MaiMultVerde, în parteneriat cu Asociația Împreună pentru Chilia, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este implicarea tinerilor din satul Chilia Veche, Delta Dunării, în problemele de mediu cu care se confruntă comunitatea și în procesele publice de luare a deciziilor la nivel local.

Mai multe detalii despre proiect: https://maimultverde.ro/proiecte/chiliaverde/

 

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul din Fundația pentru Dezvoltare Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

 

Despre Asociația MaiMultVerde

Asociaţia MaiMultVerde(www.maimultverde.ro) este o organizaţie neguvernamentală de protecţie a mediului ce are misiunea de a construi o nouă cultură a responsabilității și voluntariatului pentru mediu în România. De la înființarea sa în anul 2008, MaiMultVerde a activat în 50 de comunități din țară, a lucrat cu 26.850 de voluntari, a plantat peste 1.700.000 de puieţi, a strâns peste 350 de tone de deşeuri, a implementat primul sistem de bike-sharing din Bucureşti, Oradea şi Timişoara, Cicloteque, a derulat mai multe campanii naţionale de informare şi educaţie de mediu şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. În aproape doisprezece ani, MaiMultVerde a atras 5.827.714 de euro pentru acțiuni de protejare a naturii, fonduri obţinute din sponsorizări ale marilor companii din România, donații individuale și finanţări publice nerambursabile.

 

Despre Asociația Împreună pentru Chilia

Asociația Împreună pentru Chilia este un ONG tânăr, înființat în 2020, având ca obiectiv implicarea activă în apărarea intereselor cetățenilor în vederea creșterii calității vieții lor și al asigurării accesului la un mediu sănătos. Asociația se preocupă pentru asigurarea transparenței instituțiilor publice în fața cetățeanului, la promovarea proiectelor de infrastructură de interes local și regional, dezvoltarea de utilități publice, educație, sănătate, agrement, protecția mediului și a spațiilor verzi.


Relații cu presa:

Loredana Pană (Manager proiect Asociația MaiMultVerde)

0729 882 603, loredana@maimultverde.ro

Vasile Dan Dicu (Coordonator local Asociația Împreună pentru Chilia)

0790 537 333, asociatiaipcv@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *