Carte: File alese din istoria cardiologiei romanesti, de dr. Ana-Maria Cristian

File alese din istoria cardiologiei romanesti, de dr. Ana-Maria Cristian    În data de 4 noiembrie 2022 la Editura Letras a apărut un studiu despre istoria cardiologiei românești, File Alese din Istoria Cardiologiei Românești. Acest studiu este scris de un medic tânăr, pasionat de profesia sa, Ana-Maria Cristian. În cartea sa medică dorește să prezinte etapele importante în dezvoltarea cardiologiei românești. Este un eseu despre importanța dezvoltării cardiologiei la nivel național. Școli de cardiologie întâlnim în București dar și în mari centre universitare.

Câteva extrase din carte:

 Cardiologia a fost la început o parte componentă a medicinei interne, aceasta s-a desprins abia la începutul secolului XX de medicina internă, în țara noastră desprinderea are loc în perioada postbelică. De ce a apărut cardiologia ca ramură separată? Datorită evoluției stilului de viață și a creșterii bolilor cardiovasculare la toate categoriile de pacienți. Un alt factor a fost explozia demografică care a facilitat apariția unor sindroame genetice sau boli congenitale cardiovasculare.

 Școala de Cardiologie de la ASCAR începe cu Academicianul C.C. Iliescu care crează în jurul său un mediu extrem de fertil pentru dezvoltarea cardiologiei în București dar și în țară. Profesorul Iliescu a scris mult și a fost preocupat de valvulopatii, de tulburările de ritm, de defibrilarea electrică în tahiaritmia ventriculară  fiind primul care a realizat la ASCAR această tehnică. Trebuie să-i amintim pe Dr. I. Löbel cel care  studiat fonocardiografia, dr. M. Efraim cel care a dezvoltat un serviciu de radiologie dedicat bolilor inimii dar și ale plămânului.

 

Dr. Ana-Maria Cristian (28 decembrie 1983, Slatina, Judetul Olt) medic primar cardiolog, doctor in medicina la Scoala de Studii Avansate a Academiei Romane.

A urmat si absolvit cursurile Facultatii de Medicina Generala la Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova, intre anii 2002-2008. A fost medic rezident la Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare al Armatei „Dr. Constantin Zamfir” intre anii 2008-2009, medic rezident la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti 2009-2010, medic rezident la Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare al Armatei „Academician Vasile Candea” intre anii 2010-2015, medic specialist la MedLife Bucuresti – Centrul de Cardiolofie si Radiologie Interventionala Angiolife, medic specialist la MedLife Bucuresti intre anii 2015-2020.

Din anul 2020 isi desfasoara activitatea in cadrul Spitalului „Prof. Agrippa Ionescu” – Sectia Balotesti.

Are competente in ecocardiografie Doppler, ecografie trasesofagiana, managementul sanatatii publice, Pe langa preocuparile stiintifice medicale a studiat si istoria medicinei, de dicand acesteia cateva articoler.

 

Detalii carte: https://letras.ro/product/ebook-file-alese-din-istoria-cardiologiei-romanesti-dr-ana-maria-cristian-editura-letras/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *