Azomureș reia producția de îngrășăminte

Azomureș

Comisia Europeană a adoptat recent un pachet economic de sprijin, destinat direct fermierilor şi companiilor mari consumatoare de energie, aşa cum este industria fertilizanţilor.

Conform datelor prezentate la Bruxelles, companiile energo-intensive care produc îngrăşăminte pot beneficia de un sprijin în valoare de până la 50 de milioane de Euro pentru a echilibra costurile cu energia, gazul natural în cazul producătorilor de îngrăşăminte. Pentru Azomureş, acest ajutor ar însemna acoperirea diferenţei dintre preţul de achiziţie al gazului natural şi costul de producţie al îngrăşămintelor. Comisia Europeană este îngrijorată cu privire la disponibilitatea îngrăşămintelor pentru fermierii europeni, deoarece îngrăşămintele din Rusia, Belarus şi Ucraina lipsesc de pe piaţă.

Înainte de anunţul Comisiei Europene, conducerea Azomureş a avut săptămâna trecută discuţii cu ministrul economiei, Florin Spătaru şi alţi potenţiali producători de îngrăşăminte din România, pentru a identifica soluţii pentru repornirea activităţii.

În această săptămână este aşteptat anunţul oficial privind acordarea ajutorului European, astfel încât în prima parte a lunii aprilie producţie de îngrăşăminte la Azomureş ar putea fi reluată.

Conform calendarului, în primă fază se pornesc jumătate din instalaţiile de producţie. În luna mai este programată pornirea celorlalte instalaţii. Calendarul de pornire şi un preţ corect pentru gazul natural ar permite producţia a aproximativ 600.000 de mii de tone de îngrăşăminte, care să acopere o parte din nevoile de fertilizare ale fermierilor români în campania agricolă de toamnă, esenţială pentru recoltele de anul viitor. Datele exacte de reluarea a producţiei de la Azomureş depind de disponibilitatea gazului pentru piaţa din România.

Odată cu repornirea activităţii de producţie a îngrăşămintelor, Azomureş îşi reafirmă suportul pentru susţinerea agriculturii româneşti şi a economiei naţionale prin menţinerea în funcţiune a unui lanţ economic extrem de valoros în care sunt implicaţi câteva zeci de mii de angajaţi.

Biroul de Presă Azomureş

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *